Wat is Ashtanga Yoga?

 

De bron van de huidige Ashtanga Yoga is de Indiase meester Shri T Krishnamacharya. Hij was misschien wel de laatste Indiase leraar die zoveel kennis bezat van de gehele yogawetenschap. Nadat hij overleed, werd zijn leer door zijn studenten opgedeeld in verschillende yogapaden met diverse lessen waaronder Ashtanga Yoga. Allen met als doel geluk en vrijheid te ervaren.

In de Yogalessen leert u het proces van ‘verbinden, verenigen en samenkomen’. De rustgevende lessen leert het samenbrengen van de interne en externe wereld, linker en rechter hersenhelft, lichaam en geest, bewustzijn en onderbewustzijn. Na de les bent u geheel zen en ziet u alles met een heldere geest. U ervaart puur bewustzijn oftewel ‘purusha’, genoemd door Patanjali. Hij had de visie (praktijk en theorie) van yoga vastgelegd in de Yoga Sutras en werd hierbij geïnspireerd door het boeddhisme. Sutras zijn kernachtige teksten die samen met het beoefenen van de ‘eight limbs’ leiden tot evenwicht, geluk en vrede. Deze bevatten als basis controle te verkrijgen over uw geest wat leidt tot inzichten over wat echt belangrijk is. Door innerlijke reiniging van alle lagen van uw lichaam en meditatieve aspecten tijdens de yogalessen, realiseer uw bewustzijn en ga daadwerkelijk leven vanuit uw ware ik.

Wat is Ashtanga yoga

Ashtanga verwijst naar de acht takken van yoga, zoals beschreven door Rishi Patanjali rond het begin van de jaartelling. Het betekent letterlijk “acht ledematen”. Elke tak heeft zijn eigen unieke aspect, zoals ademhaling, zelfreflectie en houding. Het ultieme doel van Ashtanga Yoga is om een dieper en ruimer bewustzijn te bereiken.

Het interessante is dat je niet alle takken hoeft te beoefenen om dit bewustzijn te bereiken. Bovendien hoeft de beoefening niet in strikt opeenvolgende stadia te verlopen. Het draait allemaal om het vinden van jouw eigen weg.

Asana’s, ofwel yogahoudingen, zijn een prachtige uitdrukking van de eenheid tussen geest en lichaam. Het is een vaste ceremonie van beweging en ademhaling die leidt tot diepe innerlijke verbinding.

Bij Yogaplace nodigen we je uit om de diepte van Ashtanga Yoga te ervaren en jezelf te verrijken met de waardevolle principes die het te bieden heeft. Ontdek de harmonie tussen geest en lichaam terwijl je elke asana verkent en jouw eigen pad naar innerlijk bewustzijn bewandelt.

Waarom is Ashtanga zo populair?

Ashtanga Yoga biedt niet alleen een complete en holistische benadering van fysieke en mentale gezondheid, maar heeft ook een indrukwekkende reeks lichamelijke voordelen. Met de nadruk op kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen, helpt Ashtanga Yoga je om een sterk en veerkrachtig lichaam op te bouwen. Door regelmatige beoefening van deze dynamische yogavorm kun je de spierkracht vergroten, de flexibiliteit verbeteren en de algehele lichamelijke conditie versterken.

Ashtanga Yoga stimuleert ook de bloedcirculatie, wat kan leiden tot een betere zuurstofopname en een verbeterde algemene gezondheid. Het bevordert een gezonde spijsvertering en helpt bij het ontgiften van het lichaam.

Bovendien helpt Ashtanga Yoga bij het verlichten van spanning en stress in het lichaam, wat kan leiden tot een betere slaap en een verhoogd gevoel van welzijn.

Ervaar zelf de lichamelijke voordelen van Ashtanga Yoga en ontdek hoe deze populaire yogavorm jou kan helpen om een sterk, flexibel en veerkrachtig lichaam te ontwikkelen. 

Ashtanga yoga houdingen

Er zijn veel verschillende houdingen in de Ashtanga series en in de yoga-wereld wordt het gezien als de expressie van je innerlijke zelf. Er zijn in totaal zes reeksen en hier werk je aan de perfectionering van je totale bewustzijn. Zintuiglijke, psychologische, morele en sociale doelstellingen vloeien erin samen.

Primary series Ashtanga yoga

In deze vorm wordt er gewerkt met een vaste set van ashtanga yoga houdingen.  Je ontdekt wat yoga eigenlijk is en maakt kennis met de combinatie van beweging en ademhaling. Dit doe je door het oefenen van een aantal staande basishoudingen uit de Ashtanga Yoga Primary Series. Elke in- en uitademing is gekoppeld aan een beweging om in en uit een houding te komen. Dit heet vinyasa.

Ashtanga led

In Ashtanga Yoga wordt er gewerkt met een vaste set van houdingen. De lessen zijn ideaal voor jou als je nog niet bekend bent met de yoga Ashtanga. Je ontdekt wat yoga eigenlijk is en maakt kennis met de combinatie van beweging en ademhaling. Dit doe je door het oefenen van een aantal staande basishoudingen uit de Ashtanga Yoga Primary Series. Elke in- en uitademing is gekoppeld aan een beweging om in en uit een houding te komen. Dit heet vinyasa.

In de Ashtanga led lessen krijg je alle tijd om je de basishoudingen eigen te maken en de ademhalingstechniek te leren. Elke week maak je kennis met een nieuwe houding van de Ashtanga series. Door elke houding rustig en met aandacht te oefenen en te herhalen, leer je je concentreren en rust te ervaren in de continue beweging op je ademritme. Deze lessen maken je lichaam en geest gezond en sterk, met een vergroot bewustzijn van ontspanning in je lijf. Je werkt met geduld, liefde en discipline toe naar een practice die je uiteindelijk zes dagen per week beoefent. Daarbij leer je dat elke dag anders is. Yoga is dus niet anders dan een spiegel van je dagelijkse leven.