Wat is Ashtanga Yoga?

 

Ashtanga yoga is werken, bewegen en opletten. Negenennegentig procent praktijk en één procent theorie, aldus grondlegger Sri Pattabhi Jois. Hoe meer je zweet, hoe grondiger je lichaam wordt gezuiverd.

Wat is Ashtanga yoga en waar komt het vandaan? In dit artikel lees je er alles over!

Ashtanga yoga: opgericht door Pattabhi Jois

Pattabhi Jois maakte eind jaren twintig van de vorige eeuw kennis met een energieke, vloeiende stijl van yoga. Als twaalfjarig jongetje bezocht hij een lezing van Sri Krishnamacharya. Op dat moment was yoga, mede door het Britse kolonialisme, grotendeels uit het Indiase dagelijks leven verdwenen. Krishnamacharya geloofde in de heilzame aspecten van de oude traditie. Hij reisde stad en land af om yoga te promoten. In het geval van Pattabhi Jois lukte dat. Na hun eerste ontmoeting zou hij jaren bij Krishnamacharya studeren.

40 Ashtanga houdingen

Krishnamacharya baseerde zich op de Yoga Kuruntha, een eeuwenoud manuscript, dat een methode van duizenden jaren geleden beschreef. Hij moderniseerde deze antieke leer. Hij selecteerde zes series van elk zo’n veertig poses van een vaste volgorde en maakte de manier van lesgeven toegankelijker. Traditionele yoga speelde zich voornamelijk binnenskamers af. Wie les nam, deed dat doorgaans één op één. Krishnamacharya begon als eerste yogi groepslessen te geven en liet daarbij af en toe zelfs publiek toe.

Patthabi Jois zou, naast B.K.S. Iyengar, Krishnamacharya’s bekendste leerling worden. Terwijl Iyengar de precisie van de houdingen verder uitwerkte, richtte Jois zich op het intensieve, dynamische aspect.

De laatste tijd zijn er negatieve verhalen boven water gekomen over ongewenste aanrakingen door Jois. Het is heel treurig dat #metoo-ervaringen ook in de yogawereld voorkomen. Juist in zo’n situatie waarin er leraar-docentverhoudingen zijn, waarin je kwetsbaar bent in je leerproces, waar fysieke omgang veilig zou moeten zijn. Dat is het tegenovergestelde van waar (Ashtanga) yoga voor staat!

Wat betekent Ashtanga yoga

Ashtanga betekent letterlijk acht ledematen. Het verwijst naar de acht ’takken’ die binnen yoga worden onderscheiden en die rond het begin van de jaartelling zijn beschreven door Rishi Patanjali. Iedere tak heeft een eigen thema. Zo is er een over ademhaling, een over het naar binnen richten van de aandacht en zijn er diverse gewijd aan regels van sociaal gedrag. Het zijn geen opeenvolgende stadia, maar verschillende ingangen om tot een breder en dieper bewustzijn te komen.

De teksten van Patanjali bestaan voornamelijk uit metaforen. Jois’ benadering is praktischer. De asana’s (houdingen) ziet hij als een uitdrukking van het samengaan van lichaam en geest. Met de zes reeksen werk je aan volmaking van je totale bewustzijn. Zintuiglijke, psychologische, morele en sociale doelstellingen vloeien erin samen. Symbool hiervoor is de vinyasa. Dit woord uit het Sanskriet is ongeveer te vertalen met ‘flow’. Ashtanga vinyasa vloeit, stroomt en ademt. Elke houding wordt op een vaste manier ingezet, volgehouden en afgesloten.

Wil je de basis van (Ashtanga) yoga leren? Dat kan in onze beginnersreeks "Yoga voor beginners" met Sophie Melotte.

Ujjayi-adem en bandha’s

Bij Ashtanga gebruik je een bepaalde ademtechniek die Ujjayi wordt genoemd. Verder zijn bandha’s belangrijk; plekken in je lichaam waar je tijdens het ademen je energie naar toestuurt én die je vasthoudt door aanspanning van de spieren. Jalandhara bandha bevindt zich bij de kin, Uddiyana bandha ter hoogte van het middenrif en Mula bandha tussen de genitaliën en de anus. In Ashtanga leer je deze energiepunten te onderscheiden en te controleren.

Asana’s en drishti’s

Ten slotte is elke asana verbonden aan een kijkrichting, drishti. Bij de Hond met het hoofd omlaag kijk je richting je navel, bij andere houdingen volg je je hand, of kijk je langs het puntje van je neus het oneindige in. Drishti helpt je in het volmaken van de asana, door het vormen van de juiste lijnen, maar is evenals de ademhaling vooral bedoeld voor meer verstilling en concentratie.

De populatiteit van Ashtanga

Na 1960 reisden steeds meer westerlingen naar India om kennis te maken met oude wijsheden en een andere leefwijze. Vaak werden ze ontvangen door Jois, en gaven vervolgens hun ervaringen door in Europa en Amerika. In 1975 verbleven Pattabhi Jois en zijn zoon Manju voor het eerst een aantal maanden in Californië. Na dit bezoek ging Pattabhi Jois regelmatig op wereldtournee.

De grootste propagandist van Ashtanga yoga is misschien wel popster Madonna. Ze speelde een yogadocente in de romantische komedie The next best thing, nam een Ashtanga-mantra op in het album Ray of light en vertelt aan wie het maar horen wil dat yoga haar leven heeft veranderd.

Ashtanga: een dynamische yogastijl

De dynamiek van Ashfanga yoga is heel aantrekkelijk. Maar ook gevaarlijk: de moderne mens wil al gauw te snel gaan. In yoga betekent haastwerk meestal dat je dingen verkeerd gaat doen en daarmee jezelf hindert of blessures veroorzaakt.

Een andere vuistregel is véél drinken, voor en na de asana’s. Ashtanga verdrijft gifstoffen uit je lichaam, maar kan dat alleen als er genoeg vocht aanwezig is om uit te zweten. Bovendien kan uitdroging stijfheid van de spieren veroorzaken.

About Nancy Gilgoff
Nancy began practicing Ashtanga Yoga in 1973 with Sri K. Pattabhi Jois, in Mysore, India. She had traveled with David Williams joining him on his search for yoga.

While in college, Nancy suffered from severe migraine headaches that resulted in her university taking her out of all physical activities. At 19 years old, she was told never to exercise again and was given drugs to help relieve the pain but nothing to cure the headaches. She was told there was nothing to be done except to learn to live with the situation. Pattabhi Jois had a very different idea. For 4 months Nancy and David practiced twice a day and learned all of primary and intermediated series.
She continues to practice and now at 73 years, she is healthier than when she first walked into his class. Over the years, whenever she asked Pattabhi Jois how she should teach, he always said”You teach the way I taught you” and that has guided her in her teaching.

 

Over Nancy Gilgoff Nancy begon in 1973 met het beoefenen van Ashtanga Yoga bij Sri K. Pattabhi Jois, in Mysore, India. Ze was met David Williams meegereisd op zijn zoektocht naar yoga. Tijdens haar studie leed Nancy aan ernstige migrainehoofdpijn, waardoor haar universiteit haar alle fysieke activiteiten ontzegde. Op 19-jarige leeftijd kreeg ze te horen dat ze nooit meer mocht sporten en kreeg ze medicijnen om de pijn te verlichten, maar niets om de hoofdpijn te genezen. Ze kreeg te horen dat er niets aan te doen was, behalve leren leven met de situatie. Pattabhi Jois had een heel ander idee. Gedurende 4 maanden oefenden Nancy en David twee keer per dag en leerden ze alle basis- en halfgevorderde series. Ze blijft oefenen en nu, 73 jaar oud, is ze gezonder dan toen ze voor het eerst zijn klas binnenliep. Door de jaren heen, telkens wanneer ze Pattabhi Jois vroeg hoe ze les moest geven, zei hij altijd: "Je geeft les zoals ik je heb geleerd" en dat heeft haar geleid in haar lesgeven.

Ashtanga Yoga Primary Serie